De interactie tussen mens en systeem

Wat bent u eerst? Een mens, burger of professional?

Participerend leren in de participatie maatschappij

Regelmatig mag ik het podium betreden om te praten over STIR (Stad van Morgen), Sustainocratie, de transformatie economie of een van de coöperaties die wij oprichten rondom de menselijkecomplexiteit zoals deze STIR Academy, AiREAS (gezonde stad), VE2RS (zelfredzaamheid en energie), GroZ (zelfredzaamheid en gezondheid), enz. Men vraagt dan als introductie van wie ik ben als spreker waarom ik doe wat ik doe?

“Omdat ik mens ben” zeg ik dan.

De gezichten krijgen ineens een verbaasde uitdrukking. Mens?

Ja, ik ben allereerst mens. Daarna ben ik burger omdat ik deelneem aan een maatschappij. Pas daarna ben ik al dan niet professioneel actief.

De meeste mensen in de zaal en om mij heen redeneren precies andersom. Men redeneert als systeem professional of als student,  bejaarde, huisvrouw of allochtoon,  werkloze, als directeur, wethouder of wetenschapper, of gewoon als helemaal niets (blanco). Waarom men is komen luisteren is voor mij dan een vraag?…

View original post 731 woorden meer

Een gedachte over “De interactie tussen mens en systeem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s