FRE2SH blog

In 2013 zijn we al gestart met de VE2RS blog die we nu transformeren in de FRE2SH blog. Er zit ineens zoveel beweging in het FRE2SH proces dat ik verschillende mensen heb gevraagd om mee te bloggen.

De blog om eventueel te volgen is https://wijkcooperatie.wordpress.com.

Nicolette Meeder laat op Facebook al zoveel mooie plaatjes zien van de vooruitgang die ze heeft geboekt de laatste twee jaar op de FRE2SH boerderij in Breugel. Maar Facebook is vluchtig. De foto-boodschappen zijn niet meer terug te vinden terwijl ze het proces zo mooi inzichtelijk maken. Ik heb haar gevraagd dit zelf in eigen woorden en beelden te delen.

Verzamelen in de FRE2SH boerderij te Breugel
Verzamelen in de FRE2SH boerderij te Breugel (micro educatie met STIR Academy)

Hans Leemans is gestart in Schalkhaar (Deventer) met Jeroen Bartels, eigenaar van de boerderij “de nieuwe oorsprong”. Ook hem heb ik gevraagd om de voortgang zelf en in eigen beeld en woorden te delen.

De nieuwe oorsprong in Schalkhaar
De nieuwe oorsprong in Schalkhaar

Ikzelf (Jean-Paul Close) zal ondertussen rapporteren over de vorderingen met de provincie, gebiedsontwikkeling, natuurhuizen en eco-dorpen (al dan niet onder de FRE2SH vlag), kennis ontwikkeling, innovaties, enz, en eventuele inspiraties die we opdoen via ons netwerk buiten Nederland waar ook FRE2SH zaadjes zijn geplant en zich laten ontspruiten.

  • Marc Faber probeert in Houten stappen te zetten, eventueel samen met kantelaar Hendrik-Jaap Batenburg.
  • Zo zijn er in Gemert mogelijke plannen en recent eerste gesprekken geweest.
  • Ook in de buurt van Eersel zijn we betrokken bij een herontwikkeling van een gebied.
  • Venlo meldt zich met hennep technieken voor bouwen.
  • In Italië en Turkije, maar ook Griekenland, Australië, Hongarije, België, China en Amerika liggen verbindingen.

Het blijkt aldoor lastig om de gefragmenteerde individuele initiatieven in een regio te verbinden aan een waardengedreven cocreatie voor het hele gebied. De besluitvorming van de lokale cultuur is vooral gebaseerd op politiek en economische keuzes waardoor een belangennetwerk ontstaat dat haaks staat op co-creatie. De eerste is veelal de lokale overheid waar grondbezit en geldafhankelijke belangen tot in de gemeente raad zitting nemen. De rest gebeurt dan vanzelf in de regio met een insteek “ieder voor zich en niemand (God?) voor ons allen”.

In de genoemde regio’s zijn de verhoudingen anders en kijken bestuurders en ondernemende burgers naar nieuwe ruimtelijke mogelijkheden. Het gaat dan niet meer om geld of macht maar lokale waarde, soms trachten te behouden wat verloren dreigt te gaan (bijv. cultureel erfgoed of essentieel landschap) maar vaak het creëren van nieuwe eigenwaarde die de leegte van materialistische uitbuiterij dient op te vullen. Regionale complexiteit blijft mensenwerk waarbij de som van zelfbewuste mensen de overheersing van zelf-gerichte ego’s dient te transformeren. Wat nu nog de uitzondering is op gebied van multidisciplinaire samenwerking wordt gaandeweg de nieuwe regel.

Dat willen we laten zien in de blog zodat mensen die twijfelen of een duwtje nodig hebben om de stappen te wagen zich gesterkt voelen om op pad te gaan. Wij bieden dan een FRE2SH netwerk dat coöperatief waardengedreven meedenkt en helpt.

2 gedachtes over “FRE2SH blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s