Het drama van Venezuela is ons drama

Stad van Morgen maakt zich hard voor een duurzame, samenredzame maatschappij op basis van menselijke kernwaarden. Dit staat haaks op de afhankelijkheid gedreven machtscultuur van onze huidige en historische politieke economische werkelijkheid. Het drama in Venezuela is een voorbeeld van de risico’s die wij allemaal lopen als we de oude werkelijkheid blijven aanvaarden.


De afgelopen tijd zit de hoofdstad Caracas zonder elektriciteit. In onze sustainocratische visie is energie een van de kernwaarden waar we samen verantwoordelijkheid voor dienen de nemen. Als we dat niet doen dan kan een willekeurige idioot de stekker eruit trekken. Dan verrot ons eten, doen de ziekenhuizen het niet meer, kunnen we niet meer communiceren met de massa of onderling, enz. Machthebbers verwijten anderen om haat te zaaien maar hanteren hun eigen verborgen agenda’s met hun handlangers.

Zolang we dit blijven accepteren, zolang we ons afhankelijk op blijven stellen, is de situatie van Venezuela er een die ons allemaal te wachten staat. Of het nu elektriciteit is, voedsel, water, lucht…. in handen van de speculatieve macht despoten is de mensheid en de natuur gedoemd het onderspit te delven. We lossen dit niet op door deze hiërarchische hebzucht over afhankelijkheid cultuur te blijven voeden. Het kan en moet anders voordat het te laat is.

Dat “anders” bestaat, is niet politiek noch economisch, het is kernwaarden gedreven, innovatief, participatief en verbindend. Het werkt niet in de oude werkelijkheid van probleemafhankelijke instituten. Het ontwikkelt zich als alternatief met de uitnodiging tot samenwerking en participatie. Het heet Sustainocratie, is reëel, werkt en kan afgedwongen worden door massaal het te omarmen en de oude werkelijkheid de rug toe te keren. De tijd is rijp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s