Klimaatkinderen en ouders

Niet economie, niet armoede, niet afval, niet politiek maar KLIMAAT zorgt voor de doorbraak in de grote transitie. Uiteindelijk zal alles veranderen. Het klimaat waarschijnlijk het laatst.

Klimaatkinderen

Niemand is blij met een onderwijs dat stamt uit het industriële tijdperk van stilzitten, kop dicht, leren rekenen en taal. We willen onze kinderen zelfbewust op laten groeien binnen de uitdagingen van deze tijd. Een kritische, ondernemende kijk op de werkelijkheid met een flinke dosis zelfleiderschap, is een prima houding voor de complexe periode waarin nu we leven. De klimaatstaking is een mooi voorbeeld van een jeugd die de oude bestuurlijke focus niet meer accepteert. Men eist aandacht voor onze duurzame natuurlijke symbiose met de natuur. Er zijn genoeg andere misstanden aan te wijzen die tot actie hadden mogen leiden. Waarom klimaat uiteindelijk de boventoon voert lijkt een afleidingsmanoeuvre van de werkelijke grote problemen. Hoe het ook zij, het brengt de bevolking op de been, de open mind geeft toegang tot een bredere discussie en de betrokkenheid van ouders en schoolbesturen genereert een dankbaar draagvlak voor bewustwording rond menselijke kernwaarden.

Foto: Bert Jan Woertman
Protesteren maar nog niet presteren

Klimaatouders

Met de bewustwording bij de jongeren komt ook die van de ouders. Uit Amsterdam komt het bericht van Sustainocrate Natachia dat ze met een netwerk van 53 basisscholen een educatieve participatie brug gaat slaan op gebied van Klimaat bewustwording. De klimaatouders komen in actie omdat het goed is voor de kinderen, henzelf en de toekomst. Klimaat is slechts een abstractie waar maar weinig mensen handen en voeten aan kunnen geven. Het wordt wel in verband gebracht met vervuiling, ontbossing, economische politieke gebrek aan ethiek, verkeerde financiele hiërarchische belangen, enz. En daar kunnen we wel wat mee.

Op gebied van educatie is de Stad van Morgen al sinds het begin in 2009 actief, eerst als STIR academy, nu als School of Talents and Wellness. We hanteren de vijf kernwaarden van Sustainocratie, het 4 x Winst principe van 21e eeuws ondernemerschap, en de 17 Sustainable Development Goals van de VN als prikkel voor het ontwikkelen van vernieuwend zelfleiderschap.

Voor basisscholen is dit te complex. De basisscholieren kunnen leren via betrokkenheid in de natuur, via sport en spel, het goede voorbeeld in gedrag en gemeenschappelijke projecten. Zoals bijvoorbeeld zelf bijdragen aan een schonere wereld. Zoals op de fiets naar school, water drinken, geen rietjes of individuele verpakking meer, weg met plastic, zelf rommel opruimen en niet laten slingeren, praten met elkaar. De mogelijkheden zijn groot en speels genoeg om de referentie kaders van de jeugd te verleggen of aan te vullen. Uiteindelijk volgt de politiek en economie vanzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s