13 juni AiREAS online participatie bijeenkomst luchtkwaliteit regio Zuidoost Brabant

Zondag 13 juni

Tijd: 14:00 – 15:30 (in plaats van 17:00). Doelstelling: bepalen “wat kunnen we zelf, en wat samen (eventueel met instellingen), ter verbetering van de luchtkwaliteit”  
Methode: Online middels zoomAanmelden: info@aireas.com


Ter voorbereiding en informatie:

  • Er wordt wetenschappelijk steeds vaker een verband gelegd tussen blootstelling aan luchtvervuiling en (dodelijke) longaandoeningen waaronder Covid. https://www.parool.nl/cs-b7ca1b6c.
  • Eerdere verbanden zijn al gelegd met gedragsafwijkingen, hart en vaat ziekten, angst, enz.Maatregelen nemen tegen onze vervuilde en vervuilende samenleving is prioriteit nummer 1 voor onszelf, bestuurlijk én bedrijfskundig. Niet alleen ter voorkoming van overbelasting van de zorg maar ook voor het integraal duurzaam menszijn
  • Wij worden allemaal blootgesteld aan de zogenaamde achtergrond vervuiling, ofwel vervuiling afkomstig van (vaak ver) buiten onszelf en onze leefgemeenschap. De grote menselijke bronnen zijn o.a. industriële activiteiten, verkeer, agrarisch en energie. Natuurlijke bronnen zijn zeezout, Sahara zand, pollen…. Om deze grote bronnen aan te pakken wijzen we vaak naar de politiek en bijbehorende overheid. In plaats van te wijzen kunnen we ook uitnodigen tot samenwerken (co-creatie ala AiREAS). Er zelf iets aan bijdragen begint bij consuminderen en lokaal (her)gebruik, andere mobiliteit keuzes, energie gebruik aan banden leggen en lokaal (zelf/samen) produceren en consumeren. Dat kan ook samen, projectmatig. Zusjes van AiREAS zijn FRE2SH (lokale voedsel productie en participatie), School of Talents & Wellness (participerend leren, wereldwijde samenwerking met het schoolsysteem voor het gemeenschappelijk belang), COS3i (hergebruik, nutgedreven sociale verbinding). Meedoen is fijn.
  • Onderzoek wijst uit dat onze blootstelling aan luchtvervuiling voor een groot deel (50% of meer) door onszelf of onze naasten (vaak onbewust) wordt veroorzaakt. Denk aan roken, bbq’s, open haarden, vuurkorven, slechte ventilatie thuis, koken (bakken en braden), stoffen, klussen, verstening van onze tuinen, enz. Hierin is de eerste gezondheidswinst te halen door zelf innovaties toe te passen die uitstoot of blootstelling beperken of geheel doen verdwijnen. Voor ondernemers onder ons een kans om producten te bedenken die de gezellige sfeer behouden en de vervuiling aan banden leggen.
  • In verschillende steden van de wereld nemen buren en overheden samen actie om de openbare ruimte terug te claimen van de vervuilende auto. Dat kunnen wij ook. De beschikbare ruimte kan gebruikt worden voor de sociale ontmoeting, vergroening, voedselvoorziening, recreatie, enz. Milaan:  https://youtu.be/vzAxnA8aWVwBarcelona: https://youtu.be/dABncClRQKkAmsterdam Zuidwest: https://stadvanmorgen.co/2019/08/16/amsterdam-zuid-west-lekker-bezig/

Verder

  • Bestuurlijke tolerantie van vervuiling wegens werkgelegenheid en economie is niet meer van deze tijd. Ethisch immoreel zelfs gezien klimaat, gezondheid en andere uitdagingen. De nadelen zijn te groot. Er is genoeg participatie, (verdeel)economie en werkgelegenheid mogelijk in de ontwikkeling van niet vervuilende alternatieven.
  • De gewonnen juridische acties tegen de Staat (Urgenda) en Shell (Milieudefensie) tonen aan dat bestuurlijke focus verlegd moet worden naar menselijke kernwaarden zoals gezondheid en veiligheid in plaats van winst en verliesrekeningen. Nu is er nog een bestuurlijk transitie pad met applaus voor de bestuurders die proactief meedoen. Straks lopen bestuurders (overheid, bedrijfsleven) die niet meedoen het risico hiervoor persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld. Dat wil natuurlijk niemand. 
  • In AiREAS treffen we bestuurders die meedoen, niet alleen voor de schijn maar met hart en ziel
  • Het excuus “ik heb het te druk om het anders te doen” is ook uit de tijd. Bijdragen aan gezondheid en een gezonde samenleving is eigenbelang en gemeenschappelijk belang tegelijkertijd. Veel kleine positieve veranderingen maak een groot geheel. En het is nog fijn ook
  • Samenwerkingsverbanden als AiREAS en maatschappijvisies zoals de Stad van Morgen (Sustainocratie) worden steeds vaker geraadpleegd om het profiel samen te stellen van de ideale bestuurders van deze tijd. 

Positiviteit verzamelt zich in AiREAS (en haar zuster initiatieven vanuit de waarden gedreven Stad van Morgen). We doen het samen en gunnen elkaar het applaus en de positiviteit van de gezonde vooruitgang.

Verzamelde informatie AiREAS op: https://trello.com/b/u6VNdONJ/aireas-participatie-lucht

Hier vindt u links naar cockpits en het live regionale meetnetwerk. Tevens artikelen, publicaties, filmpjes, enz

We hopen op een constructieve, oplossingsgerichte bijeenkomst zondagmiddag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s