Verslag avondcollege 1 april

Jason Clarke raakte betrokken bij STIR op 12.12.12 toen wij studenten uitnodigden om over “Europa van Morgen” te reflecteren. Jason is een gepassioneerde jongeman van 20 die zich laat inspireren door de uitdagingen van deze tijd. De vraag is ontstaan of hij een uitzondering is of een betekenisvolle afspiegeling van een zelfbewuste nieuwe generatie? Daar gaat het college over….

Introductie door Jean-Paul Close

image

Jean-Paul legt de basis van dit college door de jeugd te positioneren in een evolutionaire werkelijkheid van vele prikkels. Enerzijds is er de consumptie economie, generaties van gescheiden ouders, individualisme, onpersoonlijke opvoeding, mogelijk gebrek aan familiare warmte, geld gedrevenheid, cognitie georiënteerde opleidingen, enz. Anderzijds zijn er de prikkels van internet, global warming, vervuiling, armoede, multicultureel samenleven, zorgen over de dag van morgen, enz. Hoe gaan jongeren hiermee om? Wat als we bedenken dat de ouders waarschijnlijk behoren tot de laatste oliegeneratie en de volgende generaties het moeten doen met innovaties die nog niet bestaan. Wacht de jeugd af? Of gaat men bewust om met verandering en verantwoordelijkheid? Al dan niet met hulp van de zelfbewuste oudere generatie?

Ook zien we, volgens Close, verschillen tussen de generaties door de effecten van internet op de interpretatie van de werkelijkheid. Waar ouderen het moesten doen met boeken, 2D beschrijvingen, levenservaringen en de eigen verbeeldingskracht, krijgen de internet jongeren alle mogelijke informatie in real time 3D ruimtelijk voorgeschoteld op instantaan verzoek. De wereld van kennis staat tot hun beschikking maar de interpretatie ervan is persoonlijk, afhankelijk van de instelling van de individu en de vertaalslag van prikkels uit de omgeving. De een laat zich verleiden tot klatergoud, de ander tot chaos, terwijl een enkeling (zoals Jason?) vroegtijdig het bewustzijn en verantwoordelijkheid zin op lijkt te zoeken.

Jason Clarke
Hoe ziet de opkomende generatie het?

Jason Clarke
Jason Clarke

Jason begint zijn verhaal met de inspiratie die hem bewust maakte van grote nieuwe uitdagingen. Zijn persoonlijke zoektocht is gericht op balans in het leven en hoe je omgaat met het “nu”.

image

Hij verwijst naar zijn kennismaking met STIR in 2012, het boek over Sustainocratie en zijn eigen speurtocht naar die balans. Jason voelt zich meer bewust dan zijn leeftijdgenoten en vaak niet begrepen. Toch ziet hij zichzelf niet als anders, alleen misschien meer enthousiast over zijn inzichten. Hij laat zich vooral inspireren door een aantal grote voorbeelden:

* Alan Sugar – UK
* Al Gore – USA
* Jan Rotmans – NL

“Ondernemend burgerschap is erg belangrijk voor mij” zegt Jason. Hij vindt actief burgerschap een onderschat thema dat zich veel sterker zou kunnen manifesteren. Hij heeft niet voor niets een MBO opleiding burgerschap gedaan. Op de vraag waarom Jason zich zo spiegelt aan deze voorbeelden heeft hij niet direct een antwoord klaar. Zijn bewustwording kwam ergens in 2012. Na wat graafwerk in het geheugen kwam hij uit bij een oom in Engeland die succes had geboekt in de ICT in de jaren tachtig. Gedurende de carrière was de man bedrogen uitgekomen door de Amerikaanse uitmelk praktijken waardoor hij voor zichzelf was begonnen. Hij gaf Jason de eerste adviezen die uiteindelijk tekenend werden voor de manier waarop hij naar het leven ging kijken. De oom gaf hem wijze tips die voortkomen uit gedreven ondernemerschap. De grote wens van Jason is om zijn professionele toekomst te ontwikkelen door maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Marja Verhagen

Tijdens het college raakt Marja geïnspireerd om beelden bezig te zijn en tekent een symmetrische  vlinder. Na afloop van het college biedt zij deze aan Jason aan.

Marja raakt op haar eigen manier geïnspireerd en brengt dit tot uiting
Marja raakt op haar eigen manier geïnspireerd en brengt dit tot uiting

Jean-Paul Close
Jean-Paul positioneerde de bewustwording van de 66 jarige oom, getekend door levenservaringen en op een leeftijd waarin “zelfbewustzijn en harmonie” een grote rol spelen, in relatie tot de 20 jarige zoekende jongeman die in de persoonlijke groei fase zit met oude concurrentie en nieuwe bewustzijnsprikkels rond verduurzaming. Er volgt een verhandeling over de harmonieuze frequenties en interactie tussen de mens in verschillende levensfasen en omstandigheden. Het thema komt op “angst” waarbij ook de bewustwordingsprocessen besproken worden die horen bij dit soort situaties van groei in bewustzijn.

De mens en interactie met de omgeving
De mens en interactie met de omgeving

1 April

Na het serieuze component van het college kon er aandacht worden besteed aan de geest van de dag zelf: 1 April.  Er werden wat leuke voorbeelden aangehaald van de grappen die in de loop van de tijd bekend zijn geworden. De spaghetti-oogst uit 1957 was een leuk voorbeeld,

Spaghetti oogst
Spaghetti oogst

net als het filmpje uit 2008 van de BBC over de nieuwe migrerende pinguïnsoort:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s