Wat te verwachten in 2019 van de Stad van Morgen?

Het 4 x winst principe uit zich in een piramide. De Stad van Morgen nestelt zich in de kern

Jubileum: Ten eerste vieren we ons 10 jaar actief bestaan. Er is veel gebeurd sinds de eerste bijeenkomst op de Veluwe in juni 2009 samen met o.a. Herman Wijffels, Prof. Paul de Blot en zangersduo ” To be” (Nu trio Opera Familia). Onze alternatieve maatschappijvorm ontwikkelde zich met horten en stoten en kreeg pas in 2012 de naam Sustainocratie om duidelijk te maken dat ons denk en handel kader echt iets heel anders is dan de politieke economische democratie waar we afstand van namen. In juni 2019 zullen we stilstaan bij onze 10 jaar.

Nieuw

Niets is echt nieuw in de Stad van Morgen. Alles speelt al geruime tijd echter heeft ruimte, steun en commitment nodig om zich te ontwikkelen. Het volgende lijstje begint duidelijke tekenen te krijgen van zowel commitment als structuur. Bij alles wordt een geschikte naam bedacht, net als onze reeds bestaande bewegingen.

Zorg voor gezondheid en welzijn:  Deze welzijn gedreven vorm staat haaks op onze reactieve gezondheidszorg die wij het liefst willen afbouwen tot het hoogst noodzakelijke. We willen niet meer afhankelijk zijn van de chemische en farmaceutische industrie maar van natuurlijke wijsheden die ons helpen gezond te leven. Eind 2018 hebben we de eerste basis gelegd door een ruimte af te spreken in het Cruydenhuisch te Stratum en samen met gedreven partners (zoals FRE2SH, maar ook strategische partners) alles vorm te geven. We zullen een merk lanceren, producten en diensten scouten, ontwikkelen, produceren en aan gaan bieden die voldoen aan onze kernwaarden.

 • Natuurlijke kruiden en planten, gezond en helend eten
 • Natuurlijke mineralen en hun positieve effecten op de gezondheid
 • Gezondheid gedreven activiteiten zoals yoga, samen wandelen, fietsen, dansen, enz
 • Gezondheid gedreven reizen, op bezoek bij erkende gezondheid centra en innovaties
 • Welzijn advies en diensten, zoals massage, coaching, enz

Kunst, upcycling en innovatie (nieuw): Binnen de filosofie van circulaire processen is lokaal (her)gebruik van materialen van essentieel belang voor het begrip duurzame samenredzaamheid. We gebruiken de grondstoffen niet noodzakelijkerwijs binnen de oorspronkelijke toepassing maar passen creativiteit, innovatie en expressie toe. Daarom gaat deze beweging niet alleen om de grondstoffen maar ook de kunst van het uiten in de vorm van theater, dans, muziek, dialoog, sculpturen, schilderen, poëzie of ondernemerschap. Alles is energie en alles heeft een verhaal. Dat verhaal zorgt voor betrokkenheid en participatie.

 • Nieuwe toepassingen van materialen en uitvindingen
 • Kunstzinnige uitingen en exposities
 • Pop up art in de steden
 • Ecosysteem processen
 • Nieuwe waardesystemen en structuren

Meedoen kan altijd, mits uw talent en inzet voldoet aan ons hogere gezondheid doel en sustainocratisch gedachtegoed. De community die ontstaat ondersteunt elkaar in circulaire vorm, zowel in de maatschappelijke benadering als de onderlinge samenhang.

Positiviteit mediakanaal: Niet noodzakelijkerwijs als tegengeluid van de manipulerende, negatief georiënteerde algehele media, maar vooral als visuele manifestatie van bewustwording, innovaties en goede voorbeelden die ertoe doen volgens de 4 x winst criteria en de sustainocratische kernwaarden van de Stad van Morgen. Dit kanaal heeft zich ideologisch ontwikkeld in 2018 maar in 2019 dient het zich te professionaliseren en groeien. Iedereen die er een bijdrage aan wenst te leveren is welkom.

Doorpakken

AiREAS: Gezondheid, lucht en omgevingskwaliteit zijn groeiende hete hangijzers in onze regio. Met de deelname in de tweede helft van 2018 aan de AiREAS community van o.a. en Leefbaarheidsfonds vliegveld Eindhoven en verschillende gemeenten is AiREAS in een nieuwe dynamiek terecht gekomen die de stad Eindhoven overstijgt.

FRE2SH: Stadslandbouw ondervindt veel hindernissen die we alleen kunnen overwinnen als we onze circulaire processen breed gaan trekken. Een aantal van de processen die we in “nieuw” hebben beschreven vinden hun inspiratie in FRE2SH, als ook de denktrends die ontwikkeld zijn in de “circulaire snelweg”. Verschillende kunstenaars, artiesten en creatieve ondernemers willen graag een community vormen onder FRE2SH.

COS3I: Sociale inclusie en innovatie in de wijken gaat volop door met oude en nieuwe samenwerkingsvormen die onze medemens helpen in de transitie tussen de verschillende werkelijkheden. Onderdelen van zorg voor gezondheid en kunstuitingen zullen de COS3I infrastructuur en netwerken gaan gebruiken. Ook ontwikkelen zich COS3I initiatieven in andere steden met sterke lokale partners die zich in 2018 hebben aangediend.

School of Talents and Wellness: Participerend leren is vooral een begrip dat van toepassing is in het wegwijs worden in bovenstaande sustainocratische processen en bijbehorende nieuwe beroepsontwikkelingen . Voor 2019 staan allerlei initiatieven op het programma die in 2018 en daarvoor zijn ontstaan. Zo is er de week van ondernemerschap in de maak met onderwijspartners in Eindhoven. Het type ondernemerschap dat wordt getraind is dat van bewustwording, zelfleiderschap en innovatie. Dit is ook wat we internationaal aanbieden aan jongeren via o.a. het Erasmus+ programma. Tevens lopen voorstellen tot samenwerking internationaal met universiteiten.

EQoL, ons energy and quality of life programma, kreeg in 2018 weer een impuls na enige jaren rust. Het is een boeiende toevoeging aan gebiedsontwikkeling op niveau 4 participatiemaatschappij en de basis voor nieuwe financieringsvormen van regionale overheden. We plaatsen EQoL in context met de anderen en brengen het ter sprake wanneer we projecten trachten te concretiseren die integraal denkend en verbindend op gebiedsniveau het verschil trachten te maken.

Tot slot

De sustainocratische ruimte vult zich met clusters rondom verbinders

Dit alles kan alleen als er zich krachtige, onafhankelijke partners verbinden in de kern van elk van de bewegingen en deze helpen neerzetten en uitvergroten. Zo krijgt iedere community een of meerdere verbindende gezichten die de multidisciplinaire samenstelling en het hogere doel faciliteren volgens 4 x winst ondernemerschap en meerwaarde creatie tussen alle deelnemers.

Dat geldt ook voor Stad van Morgen zelf. Gedurende 2018 is geëxperimenteerd met deze dynamiek waarbij bestuurlijk Stad van Morgen operationeel verantwoordelijkheid nam voor kernprocessen van bepaalde prioriteiten die elk het beste pasten. Het bleek niet altijd gemakkelijk voor mensen die niet gewend zijn op dit niveau te functioneren. In 2019 gaan we voor meer continuiteit en commitment op het verbindende niveau. Krachtige gegadigden zijn al in beeld. Meer zullen volgen.

Een gedachte over “Wat te verwachten in 2019 van de Stad van Morgen?

 1. […] Het is vaak niet gemakkelijk om Sustainocraat te zijn. De druk van de oude maatschappij is groot, zeker wegens gestructureerde economische afhankelijkheden en opgelegde verplichtingen. De ideale Sustainocraat heeft afstand genomen en leeft met een klein rugzakje dat redelijk te beheersen valt met beperkte middelen. Er zijn geen maandelijkse inkomsten, geen financiële zekerheden vooraf, alleen vertrouwen in jezelf, de samenwerking, het model en de kansen. De kansen zijn enorm, mits men zich in wil zetten en zich committeren van het begin tot het einde, op basis van gelijkwaardigheid, respect en vertrouwen. Een precedent is er in de naam van Jean-Paul Close. Samen creëren we de basis van die nieuwe maatschappelijke evolutie volgens de prioriteiten die we definiëren of al ter harte hebben genomen gaandeweg. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s