Wat was 2018 voor de COS3I evolutie?

2018 was bijzonder

Het COS3I sociale inclusie en innovatie programma wist zich steeds meer te wortelen in concrete initiatieven en partnerschappen. Daardoor groeide het publieke bereik steeds. Hoe dat zo kon analyseren we samen hier.

Evolutie van COS3I

COS3I is eind 2016 ontstaan omdat twee mensen (een man en een vrouw) samen de vele sociaal ondernemende initiatieven een verbindende plek wilden geven, in het Designhuis, naast het raadhuis van Eindhoven waar de politiek economische werkelijkheid zetelt. Dat zou een mooi yin-yang contrast vormen. Toch werden we flink gedwarsboomd door die raadhuis werkelijkheid waardoor we uit moesten wijken naar wijkgebouwen zoals Soulkitchen in Strijp-S en wijkgebouw de Dommel in Gestel. Het verbindende werk veranderde op die manier van gebouwgebonden naar netwerk georiënteerd, van cluster intenties naar eco-systeem. 

Dit opstart jaar waren zo’n 20 personen betrokken geraakt via brainstormen en overleg. Een intense band was ontstaan van sociale inclusie en innovatie onderling.

2017: Het jaar van vrouwelijke energie en verbindende groei

De twee initiatiefnemers van COS3I leken uit elkaar te vallen wegens de veranderde aanpak. Maar schijn bedriegt. De operationele werkelijkheid (mannelijke energie) is anders dan de inhoudelijke zin van alles (vrouwelijke energie). Door het loslaten van de man/vrouw dynamiek opende zich de ruimte voor een enorme toevoer van vrouwelijke creatieve manifestatie. Het kostte een belangrijk deel van het jaar om dit voor onszelf te leren begrijpen. De basis infrastructuur van wijkgebouwen en partners kwam langzaam tot stand. Zo gingen we samenwerken met de Hub, Soulkitchen, Fab28, de Latijns Amerikaanse community onder CLO, Nos Mundo, S-Plaza, en verschillende (vooral) vrouwelijke partners die iets wilden gaan neerzetten in het inclusie en manifestatie veld. 

2017 werd het jaar van loslaten en op een andere manier verbinden. Loslaten van oude opvattingen, organisatievormen, eigen pijnen en relatievormen. We kwamen op te staan voor totaal nieuwe en vrije manieren van organiseren, participeren, verbinden en met elkaar optrekken. 

Zo betrokken we dit jaar ruim 2000 personen via festivals, samen eten, ondersteuning bij culturele activiteiten van partners, en participatie.

2018, het jaar van groei, erkenning en balans

Dit jaar leken we onszelf en onze bevrijding van oude dogma’s te snappen. Ons netwerk was divers en groot geworden. We accepteren de energetische posities en toegevoegde waarde van de vele manifesterende deelneemsters en partners. Steeds werd er nieuwe ruimte gecreëerd voor nieuwe initiatieven die een weg probeerden te vinden vooruit.

In het begin ging de energie nog sterk naar het creëren van dynamische clusters van wijkgerichte activiteiten. Dit in relatie tot de festivals die we neer wilden zetten om die positieve energie banen zichtbaar gemaakt volgens uitnodigende voorbeeld initiatieven. Deze uiten zich in de vorm van handenarbeid, nieuwe handelsvormen, upcycling, samen eten, samen dansen, enz. Veel van dit soort initiatieven kunnen de wijkgebouwen zelf ook verder doorontwikkelen. COS3I begon zich daarom te focussen op datgene wat we stadsbreed kunnen vertegenwoordigen en wijkspecifiek kunnen uitvoeren. Zo ontstonden de volgende stadsbrede stromingen:

 • laagdrempelige interculturele sociale samen eet avonden met koks uit andere landen met hun eigen smaken en culturele uitingen.
  • Ruim 10 avonden vanuit andere culturen
  • Gemiddeld 70 deelnemers
  • Aangevuld met spontane muziek en spelletje
 • samenwerking met AiREAS in burgerparticipatie gezondheid en luchtkwaliteit.
  • Eindhoven Noord met meer dan 110 deelnemers
  • Nuenen
 • samenwerking en steun aan sociale partners die eigen evenementen neerzetten. COS3I tracht deze multidisciplinair en cultureel te helpen uitbouwen met haar netwerk.
  • CLO Latijns Amerika netwerk
  • New neighboors festival
  • Playful city
  • Fab28 festival
  • Hub
  • Jasmijn events voor Syrische avonden
  • Vluchtelingenwerk en wandelingen door de wijk
  • Vibe excursies voor kennismaking met Sustainocratische Eindhoven
  • Positieve gezondheid in Achtse Barrier
 • creatie van een “welzijn kennismakingsprogramma” waarin inwoners kennis kunnen maken met de dynamiek van de nieuwe wereld van Sustainocratie en haar programma’s.
Ditzelfde programma is van toepassingen op alle stadbewoners via COS3I

In 2018 wisten we op deze manier indirect en direct ruim 20.000 mensen of meer te bereiken. 

Een gedachte over “Wat was 2018 voor de COS3I evolutie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s