Wat is jouw AQ?

De complexe mens en onze evolutie

De mens is niet alleen IQ (Intelligence Quotient). In de Stad van Morgen (Stichting STIR) werken we vanuit alle vijf de factoren (quotiënten) die we vaak ook terugzien in andere wijsheden (bijvoorbeeld Chinees: aarde, lucht, vuur en water met een boom als levende verbinding van de eerdere vier). De vijf quotiënten zijn eigenlijk 4 (elementen) plus 1 (verbinding)

IQ: Intelligence Quotient (denken) – de capaciteit tot gegevens tot je nemen, opslaan en rationeel verwerken. IQ is een erkende maatstaf voor intelligentie maar geeft geen enkele indicatie tot wijsheid.

EQ: Emotional Quotient (voelen) – de capaciteit tot ervaren, verwerken en leren van emoties. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen emoties (chemie) en gevoelens (denkprocessen), en de onderlinge samenhang ertussen. EQ toont een persoonlijke evolutie van Ego (afscheiding) naar Eco (integratie) gedurende een leven via elementen als loslaten, verbinden, empathie, relativering en aanvaarding.

SQ: Spiritual Quotient (zijn) – de capaciteit van energetische verbinding en samenhang van het innerlijke met de omgeving, zingeving, bezieling, ervaren van verbindende universele liefde en geluk. Spiritualiteit heeft niets met de dogma’s van religie te maken maar vooral met het eigen besef van de essentie van leven.

PQ: Physical Quotient (doen) – het lichamelijke component en factor van het tastbare, het lichaam en de dynamiek van het leven via levensstijl, ouder worden, voeding, structuur, organisatie, beweging, enz.

AQ: Awareness of Consciousness Quotient (begrijpen) – het niveau van begrip en bewustwording van de samenhang van alles met alles, de onderlinge relaties en afstemming met innerlijke rust, ontspanning en vertrouwen tot gevolg. De verbindende, openbarende ontwikkeling van IQ, EQ, SQ en PQ = AQ.

De beschrijvingen zijn slechts een verwijzing, geen wetenschappelijke zinsbouw. Dat kan ook maar dan schrijven we weer een boek. Belangrijk is het besef dat balans of innerlijke harmonie, of de meest complexe natuurlijke vorm: symbiose, een levenslang leerproces is van het opbouwen, verwerken en integreren van vele ervaringen. De constante aanpassing, de bereidheid tot verandering, het aanvaarden van diversiteit en de openbaring van nieuwe dimensies, zijn stap om los te raken van beperkingen om toegang te krijgen tot de oneindigheid van het zelfbewuste leven.

We ondergaan vaak een evolutie in elk van de Q’s, sommigen veel meer dan anderen. Mensen met een diepere vorm van AQ kunnen alle andere mensen begrijpen. Andersom niet. Dat wil niet zeggen dat degene die de diepte niet kennen of bereikt hebben “dom” zijn of zo. De grootste crimineel kan een gigantische IQ hebben, de meest afgezonderde kluizenaar een enorme AQ. Domheid bestaat niet, het is een oordeel. Niet begrijpen is net als iemand die nog nooit uit een vliegtuig is gesprongen of een orgasme heeft ervaren. Hoe leg je dat uit? Als men al zou willen luisteren?

Ook de meetbaarheid van de gelaagdheid is niet zo relevant. Het is geen hiërarchie noch een vorm van carrière. Natuurlijk zijn er manieren om de AQ ontwikkeling te helpen maar die zijn niet leuk. Je leert het niet uit een boek maar vanuit levenservaringen waarbij pijnlijke momenten de groei hierin beter vooruit helpen dan de fasen van tevredenheid. En pijn lijden wil nu eenmaal niemand waardoor AQ je overkomt, niet wordt gepland.     

De verdiepingslagen noemen we “openbaringen”, het gewaarworden van wat eerder niet zichtbaar of voelbaar was. Dat gebeurt persoonlijk individueel soms in een enkel leven op vele lagen. Ook hele maatschappijvormen ontwikkelen zich in AQ, alleen tergend langzaam. Het duurt duizenden jaren en vele crisissen. Nu zijn we in een periode aangeland van versnelde verwerking tot een collectieve nieuwe AQ. Dat gebeurt niet zonder pijn. Een nieuw menselijk tijdperk kondigt zich aan. Sustainocratie is een voorloper en manifestatie ervan waardoor veel pijn al kan worden gedoseerd en voorkomen .

Een gedachte over “Wat is jouw AQ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s