Anders is ook echt héél anders

Als we écht verandering willen in de maatschappij, een verandering die er toe doet, dan moet “anders” ook écht ánders zijn. En dat is niet gemakkelijk.

Binnen de Stad van Morgen beginnen we het “anders” met het kader waarin we onze maatschappij vorm geven. Het gangbare kader is “politiek economisch” gedreven. Op basis van een kader vormen wij onze dialoog en keuzes. Het kader van de Stad van Morgen is “mens en natuur centraal vanuit 5 gedefinieerde kernwaarden”. Door vanuit dit veranderde kader te redeneren blijft alles in de maatschappij nogsteeds hetzelfde als voorheen, alleen is de dialoog en bijbehorende keuzepatronen anders geworden. Probeer het maar eens, als mens zelf of in gezinsverband. Of in je professionele functie. We doen zelfs rollenspellen om het te ervaren.

Door het kader aan te passen verandert ook onze relatie met geld. Geld wordt geen doel meer, dus ook geen afhankelijkheid. Het is slechts één van de vele middelen die ter beschikking staan. Het geld hoeft niet eens in de doorgemanipuleerde euro vorm te bestaan. Het kan ook anders worden opgezet, niet als schuldsysteem maar bijvoorbeeld als “dank voor je inzet” systeem. De doelen worden onze kernwaarden die we dan onderling verdelen volgens onze inzet, ieder naar vermogen. Dat is ineens een hele nieuwe manier om samen bijvoorbeeld voor ons voedsel te zorgen, of voor huisvesting.

Ook onze onderlinge relaties worden anders. Belangen eilandjes bestaan niet meer. Want die doen er niet meer toe. Er ontstaan clusters van mensen en instanties rondom concrete uitdagingen. Iedereen draagt bij op zijn of haar manier, volgens de eigen, authentieke mogelijkheden van de persoon of instantie. Zo worden onze overheden, bedrijven, kennisinstellingen, expertise instrumenten om onze complexe uitdagingen waar te kunnen maken. Maar ze worden gevormd en verbonden onderling door mensen, die allemaal meedenken en hun bijdragen leveren. Voor ons en door ons allemaal.

We concentreren ons op onze lokale productiviteit en behoeften. De lokale communities vormen onderling ook een grotere community waartussen uitwisseling kan plaatsvinden om elkaars tekorten aan te vullen. Zo kan een wereldwijde structuur ontstaan van samenwerking tussen alle lokale clusters, alles gebaseerd op slechts 5 natuurlijke menselijke kernwaarden en onze symbiotische relatie met onze natuurlijke omgeving.

De vele knelpunten die we nu kennen in de oude werkelijkheid verdwijnen. Denk aan ongelijkheid, armoede, vervuiling, eenzaamheid, machtsmisbruik, enz. Sommige zaken die we nu juridisch uitvechten organiseren we dan op basis van vertrouwen. Andere zaken die nu sturend zijn achten we dan ongrondwettelijk en illegaal. We zullen het gaan zien als een evolutionaire doorbraak in onze geschiedenis, een totale omslag in het menselijke bestaan.

Het “anders” is geen utopie, geen denkbeeldige illusie of ideologie. Het bestaat al. Als Stad van Morgen in Eindhoven hebben we werkende initiatieven zoals AiREAS, FRE2SH, COS3i en School of Talent and Wellness.

In werkelijkheid bestaat het al miljarden jaren, net zolang als het leven op Aarde en in het universum. Alleen heeft de mens een lange leerweg afgelegd doordat we ooit hebben leren nadenken en zo, naast onze oplossingsgerichte creativiteit, ook veel angsten voor het onbekende hebben moeten overwinnen.

Deze laatste stap maakt eigenlijk het cirkeltje rond voor onszelf. We overwinnen onze angsten door te vertrouwen op elkaar en de kennis die we hebben opgebouwd door deze samen toe te passen zonder onze omgeving te schaden maar ermee samen te werken. Voor de meeste mensen (en instanties) is het echter erg moeilijk om het oude kader los te laten. In de Stad van Morgen is dat niet nodig zoals velen reeds hebben ervaren. Beide kaders kunnen samen bestaan als we het nieuwe kader maar sturend maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s