Klimaatdoelen Eindhoven

De Stad van Morgen zoomsessie over Klimaatdoelen in Eindhoven werd bezocht door enkele betrokken inwoners. De sessie was ontstaan na de opmerking van een wethouder (Rik Thijs) dat steeds de gemeentelijke klimaatdoelen niet worden gehaald. “Alleen samen” klonk het. Koren op de molen van de Stad van Morgen waar het begrip “samen verantwoordelijk” voor onze menselijke kernwaarden, de basis vormt van Sustainocratie.

In tegenstelling tot kernwaarden als gezondheid of gezond eten, water, veiligheid, is “klimaat” niet iets waar mensen zich snel persoonlijk verantwoordelijk voor voelen. In het recente filmpje van David Attenborough zien we de allesvernietigende krachten van een veralgemeniseerde verslind cultuur. De opvatting in het kleine gespreksgroepje is dat deze cultuur ook terug te vinden is in de onzichtbare beleidscultuur van de stedelijke ontwikkeling, inclusief Eindhoven. De noodkreet van de wethouder is er niet een van een beleidsmaker maar van een met deze werkelijkheid geconfronteerde uitvoerder.

Een verziekte cultuur die niet zomaar veranderd kan worden. Met plantenbakken vergroenen wij een verstenende stad niet. Met een paar zonnepanelen wordt de stad echt niet energieneutraal. Dus elk klimaatplan faalt, hoe goedbedoeld ook de energie die erin gestoken wordt. Ook de participatie faalt omdat niemand het gevoel heeft ook maar iets te kunnen veranderen aan die cultuur van duistere krachten die het grote beleid bepalen en waarvoor niet zomaar één verantwoordelijke voor kan worden aangewezen.

De enige oplossing die, volgens het groepje, misschien voor handen ligt is de reeds bestaande lokale samenwerkingsvorm #AIREAS (luchtkwaliteit, omgeving en gezondheid). De stap van luchtkwaliteit en gezondheid naar #klimaatneutraal is veel minder groot als de deelnemende organisaties en burgerparticipatie in AiREAS de armen ineen slaan. Ik zeg toe om dit in de AiREAS groep voor te stellen. Rest nog om even 5 minuten naar het filmpje van Sir David te kijken. Het urgentiebesef moge duidelijk zijn. Als zelfbewuste mens moeten we deze verslind cultuur toch kunnen keren…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s