Lessen in cocreatie door mee te doen

Elke dinsdagochtend en middag komen groepjes mensen bij elkaar via de School of Talents & Wellness zoom. De ochtend (10:00) is in het Nederlands, de middag (16:00) in het Engels. De uitdaging die is geformuleerd om bij elkaar te komen is “participerend leren in Sustainocratie”, cocreatie vanuit de menselijke kernwaarden dus. Iedereen kan en mag meedoen. Na veel kennismaking en overleg zijn we uitgekomen op een eerste project samen “kunnen we via kunst het gevoel van angst en boosheid omzetten in vertrouwen, geluk en samenwerking?” We noemen dit ons “Happiness project“. Het verbindt de wereldwijde middagsessie met die van de ochtend, en visa versa.

Het doel is dat we kernwaarden gedreven leren co-creëren, hetgeen de basis van het Sustainocratische gedachtegoed. Dat kost moeite omdat we dat niet (meer) gewend zijn. We zijn meer gewend om een individueel schakeltje te zijn die zichzelf aanbiedt als werknemer, dingen vraagt aan de ander of ingaat op de vraag van iemand. Cocreatie betekent “samen iets nieuws creëren”, of “samen iets creëren dat nog niet bestaat maar uiterst gewenst is door en voor allemaal”.

Cocreatie is iets anders dan samenwerken ook al ligt het dicht tegen elkaar. Bij samenwerking ontstaat er een vooropgesteld gewenst resultaat. Bij cocreatie ontstaat er door samenwerking iets nieuws, een gewenst resultaat met een redelijk onvoorspelbare toegevoegde waarde. Wij noemen dat ook wel eens 1 + 1 = veel meer dan 2. Het is die meerwaarde waar het in de cocreatie om gaat, niet alleen de samenwerking.

In het geval van ons Happiness project “wat is de meerwaarde?”. Het project tracht mensen zover te krijgen dat ze via een uiting van kunst bijdragen aan het project. Mensen in Eindhoven en omgeving, of Nederland, of de hele wereld. Daarom vragen is samenwerking. De meerwaarde zit ‘m ten eerste dat het project samen is ontstaan en een ieder er iets aan toevoegt dat uiteindelijk een gemeenschappelijke meerwaarde is dat boven de kunstuitingen uit stijgt. Zo krijgt sustainocratie misschien een oorkonde uit Canada. We kunnen kunstshows online en offline organiseren. De kunst dient als onderwijs mogelijkheid. Het is een opstapje naar regionale cocreatie projecten van meer complexiteit. Het inspireert de deelnemers maar ook het publiek dat erin meegenomen wordt. Het verbindt ons met de hele wereld en de wereld met ons op een positieve manier. Het geeft ons de gelegenheid om geluk naar een groter resonantie niveau te tillen. Een ieder kan er iets voor zichzelf uithalen dat voorheen nog niet bestond en dit gebruiken voor zichzelf.

Tijdens de zoom sessie pikken we onze ervaring onderweg op en bespreken dit. Zo leren we samen, terwijl we het proces toepassen en ons eigen maken.

Een gedachte over “Lessen in cocreatie door mee te doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s