We zijn pas net begonnen en de overvloed stroomt al enorm

Kan kunst-uiting over geluk de negativiteit van angst en boosheid doorbreken en plaats laten maken voor de positiviteit van hoop, vertrouwen, geluk en samenwerking?”

Enkele weken geleden kwamen we met enig wikken en wegen tijdens de internationale wekelijkse zoom bijeenkomst van de School of Talents & Wellness tot ons eerste co-creatie project. De link met de Sustainocratische waarden werd algemeen geaccepteerd maar er zelf mee omgaan bleek lastig. Co-creatie, ofwel het samen creëren van een of meerdere gemeenschappelijk gedeelde waarden, was ook een fenomeen dat op wereldwijd niveau geen gemakkelijke klus bleek te zijn. Iemand had al eerder de uiting van kunst geopperd als een communicatie instrument. Net als het spelelement voor bewustwording. Ook in de Nederlandse groep hadden we de innerlijke passie gekenmerkt als samenwerkingselement. Er was zelfs een naam voor bedacht: LYPS. We hadden verdiepend gesproken met elkaar dat de wereld een groot drama-spel was en dat we dit in Sustainocratie probeerden te veranderen in een vrolijke komedie. De spelregels, de script, de rolverdeling van de acteurs, het publiek, alles veranderde hierdoor. Maar dan moesten we wel zelf ermee beginnen in de online groepen.

Toen het element “Happiness” (Geluk) werd geopperd als gemeenschappelijk doel, met kunst als middel, ging het balletje ineens rollen. Er gebeurde ineens van alles, op mens niveau, in de groepen en rond om de mensen in hun leefomgeving. Er vielen mensen af, sommige werden stil, anderen ineens actief, weer anderen kwamen erbij. Het was “maar” een oefening in co-creatie maar tegelijk een serieuze basis om te groeien in de breedte wereldwijd en in de diepte in jezelf naar steeds grotere persoonlijke en gemeenschappelijke complexiteit.

Deelnemers uit Amerika, Canada, Thailand, Nederland, verschillende steden van Spanje, Griekenland, Bali, Israël, Nigeria, Mexico, Brazilië, Duitsland, Tibet, enz sluiten zich aan. Een gelauwerde zangeres deelt spontaan een van door haar geschreven liedjes, planet. Er gebeurt ineens van alles. Parktheater in Eindhoven wordt vooruit geschoven als Eindhovens partner met een duidelijke stip op de horizon: Happiness Days in Maart. De “happiness vogel” wordt gecreëerd die als een deken van geluk en co-creatie zich, door ons allemaal samen, over de wereld verspreidt. Studenten verbinden zich met hun programma’s. We voegen allemaal onze geluksmomentjes toe aan die steeds groter wordende kleurrijke vogel.

Wijsheden worden gedeeld om te delen, er ontstaat inspiratie, bijvoorbeeld over gelukmakende levenslessen, over keuzes, over veranderingen. Onderweg veranderen levens, hakken mensen knopen door, ontstaat dialoog, worden dingen bedacht en tot uitvoering gebracht. Met meer geluk tot gevolg, voor de persoon en in het delen ervan. Wat er in enkele weken is gebeurd is nagenoeg niet te bevatten. Een ieder doet er mee wat hij of zij voor zichzelf voelt of zichtbaar maakt. Wat zich openbaart. Het is enorm. En we zijn nog maar pas begonnen.

Laat ik tot slot hier ook ter inspiratie enkele gedeelde impact video’s delen. Tijdens de Happiness Day in Maart volgt er veel meer en wordt er wereldwijd iets mee gedaan. Misschien zit jouw kunststukje er dan ook wel tussen? Ondertussen, geniet lekker van wat anderen als lekker makertje ons al voorschotelen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s