Kantelbijeenkomst Jan Rotmans gaat niet door

Deze bijeenkomst is door Jan Rotmans afgeblazen, net als de andere vier in het land. De reden zou zijn dat men meer tijd nodig heeft om het te organiseren. De lokaal actieve partijen waren helaas niet betrokken bij de organisatie. Misschien de volgende keer wel. Er is een vervolg aangekondigd maar zonder details. We wachten nieuwsgierig af en gaan gewoon door met onze eigen verantwoordelijkheden in Eindhoven. “

Ter gelegenheid van de Dutch Design Week komt Jan Rotmans op 25 Oktober naar Eindhoven om ons uit te dagen zelfstandig een kantelagenda samen te stellen.

Flyer Nederland in Transitie
Flyer Nederland in Transitie

In Eindhoven is de “kantel”mentaliteit al zo’n 20 jaar geleden ontstaan met Brainport als drijvende kracht. Brainport hanteert nogsteeds lokaal een eigen technologische uitvoering van het Triple Helix model en heeft bijgedragen aan de recente betiteling van “slimste regio van de wereld”. Gaandeweg in de toenemende verduurzaming uitdaging (people, planet, profit) ideologie van de Stad van Morgen aan toegevoegd die zich in 2009 heeft geconsolideerd als stichting (Stichting STIR) met Eindhoven als living lab voor complexe menselijkheid vanuit Sustainocratische processen zoals AiREAS, VE2RS en STIR.  Tegelijkertijd kreeg het Zweedse initiatief The Natural Step een vaste bodem door een commitment van de gemeente Eindhoven om deze visie en werkwijze te omarmen als eerste in heel Nederland. De kantelagenda van Eindhoven is dus al jaren in volle gang waar vele andere delen van Nederland en de wereld een voorbeeld aan nemen. Het is dus niet alleen de vraag wat men bedoeld met kantelen maar vooral ook wat we ermee willen bereiken vanuit de verschillende inzichten en belangen?

Het is natuurlijk fijn dat Jan Rotmans daar wat aan toe wil voegen. In de huidige situatie van de maatschappij is elke proactief initiatief een bron van vernieuwde inspiratie.

Voor degenen die zich betrokken voelen bij het kantelen en naar de bijeenkomst gaan verwijs ik nog even naar onderstaande tekening die ik maakte naar aanleiding van de algemene beschouwingen in Den Haag.

Het spanningsveld bepaalt vooruitgang of crisis
Het spanningsveld bepaalt vooruitgang of crisis

Positionering Stad van Morgen

Stad van Morgen positioneert zich aan de natuurlijke mens kant van de tekening en nodigt belangenpartijen uit het systeem uit om samen verantwoordelijkheid te nemen voor een concreet menselijk knelpunt (zoals luchtkwaliteit en de gezonde samenleving in de stad). Daaruit ontstaat de “transformatie economie” die de zaak danig op zijn kop zet voor vele mensen en instanties. Dat komt omdat wij onafhankelijk redeneren zonder de handicap van een systeem maar wel met in acht name van de systeembeperkingen van onze deelnemers. Zo proberen wij vanuit de mens te komen tot inspirerende integraal vernieuwende initiatieven die uiteindelijk de crisisdruk van het huidige systeem kunnen verlichten. Zo hopen wij samen met systeem weer vooruitgang te gaan boeken in plaats van stilstand of achteruitgang.

Het systeem heeft zich echter decennia geleden op het hoogste niveau verbonden aan een consumptie economie en zoekt oplossingen met de instrumenten van die wereld. Ook dat noemt men kantelen. Zo zijn er kantelaars die uitsluitend in het systeem actief zijn omdat daar de traditie van systeem erkenning en geldelijke investeringen te vinden zijn. Aan de menskant zijn die er veel minder. Men zoekt dus oplossingen aan een kant waar de problemen zijn ontstaan. Zo stelt de menskant vraagtekens bij die oplossingen net als bepaalde delen van de systeemkant last hebben van de kanteling die de menselijkheid wil veroorzaken. Het kantelen zelf wil daarom ook wel eens tot spanning leiden.

Spanningsveld

Er zijn dus vele stromingen in de wereld van “kantelen”. De belangen aan de natuurlijke menskant en de systeemkant zijn ieder enorm en vaak tegenstrijdig groot waarbij een ieder een eigen beeld heeft bij “duurzame vooruitgang”. Ook bij de kantelaars zie je die belangen zich manifesteren. Het is aan een ieder die hier naar kijkt uit eigenbelang of nieuwschierigheid om bewustzijn te ontwikkelen door alle varianten aan te horen en uiteindelijk zelfbewust keuzes te maken voor zichzelf. Er bestaat geen enige waarheid, uitsluitend een maatschappelijke diversiteit waarin de interactie tussen de werkelijkheden grote vooruitgang of grote stress biedt. In tijden van recessie en crisis is het een uitdaging op zich om weg vooruit weer te vinden. De spanning loopt dan altijd enorm op door de tegenstrijdige belangen die zichzelf uitvergroten.

Op 25 Oktober krijgt u de kans om zich door Jan Rotmans te laten inspireren. U brengt het zelf dan wel in perspectief.

Avondcollege

Enige tijd geleden hebben wij Jan Rotmans al uitgenodigd om een keer de brug te komen slaan tussen zienswijzen door als gastdocent op te treden tijdens een open avondcolleges van onze STIR Academy. De response van Jan Rotmans was voorzichtig positief. We laten wel weten wanneer intenties zich invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s