Blokkerend contrast in de media

image

Als we de media bekijken in de dagelijkse weergave van een werkelijkheid dan zien we regelmatig een blokkerend contrast. Het nieuws wordt zowel positief als negatief gepresenteerd.

De blokkade houdt dan verband met het denk en reactievermogen van de mens. Men is geneigd de meest optimistische versie ter harte te nemen om vervolgens verrast te worden door een andere werkelijkheid. Natuurlijk wordt hier door politici, marketeers, communicatie en gedragsdeskundigen mee gemanipuleerd. Als alles waar lijkt dan neemt datgene wat het beste uitkomt vaak de overhand. Maar is dat wel zo goed?

We kunnen voorbeelden nemen uit de dagelijkse praktijk.

De Euro:

Op 6 mei kopt @NUnl: De Euro sterkt flink aan.
http://nu.nl/economie/3768516/euro-sterkt-flink.html

De waarde van de euro is dinsdag opgelopen tot de hoogste stand ten opzichte van de dollar in bijna twee maanden.

Op 15 mei kopt @NUnl: De Euro daalt verder  http://nu.nl/economie/3776181/waarde-euro-daalt-verder.html

De euro daalde donderdag naar de laagste stand ten opzichte van de dollar in bijna drie maanden

Wat voor interpretatie geeft een gemiddelde mens aan deze “logica”. De reactie zal meestal zijn dat het een rotzorg is of die euro stijgt of daalt ten opzichte van de dollar. Wat zijn de consequenties van het een of het ander op het leven van de mens? En kan men zelf verantwoordelijkheid nemen om dit proces te beïnvloeden? Als binnen 10 dagen schijnbaar tegenstrijdige koppen verschijnen dan poets de mens de betrokkenheid leeg en laat de Euro voor wat het is.

Economie

Onze Nederlandse economie is natuurlijk een bron van constante controverse. Gaat het nu goed met ons of niet? Onze overheid heeft bureaucratische belangen bij consumptie waar belastingen over worden geheven. Het beeld van een gezonde economie is daarbij essentieel om de burger uitgaven te stimuleren. De politieke uitspraken zijn navenant. De medemens heeft echter angst voor de deurwaarders, agressieve incasso systemen en macht van banken en overheden om eigendom in beslag te nemen. Men wil graag voorzichtig zijn.

De economische krimp van Nederland in 2014 is de grootste van de laatste 5 jaar:
@NUnl 15 mei Nederlandse economie krimpt met 1,4 procent http://nu.nl/algemeen/3775904/nederlandse-economie-krimpt-met-14-procent.html

Dijsselbloem vindt dat de recessie van de laatste jaren nu definitief voorbij is.
@NUnl 16 mei  Recessie blijft voorbij voor Dijsselbloem http://nu.nl/economie/3777091/recessie-blijft-voorbij-dijsselbloem.html

Wat denkt Nederland? Het zal wel goed wezen. Gaat men nu harder werken? Ondernemen? Nee! Huizen kopen?  Misschien wel. Men moet toch ergens wonen. Meer uitgeven? Mmm.

Hoe dan ook, we zijn goed in staat om de negatieve dingen te bagatelliseren:

image

Het is allemaal tijdelijk en ligt aan de zachte winter. Natuurlijk is het zo onmogelijk om een afgrond aan te zien komen als we alleen in luchtbruggen denken.

Oordeel zelf na een weekje bewust nieuws kijken
Ik nodig u uit om voor uzelf de tegenstrijdige nieuwsberichten gedurende de komende week te noteren. Vaak staan ze op dezelfde datum in de krant, soms zelfs op dezelfde pagina. Of op een nieuwssite. Misschien zitten er enkele dagen tussen. Kijk dan wie wat zegt en wat de achterliggende gedachte kan zijn om iets positief of negatief te verwoorden?

Bedenk dan wat het met u doet? Wordt u blasé, apathisch? Of wordt u door deze oefening nieuwsgierig? Gaat u op zoek naar een begrijpelijke uitleg en iets waar u wat mee kunt? Bereikt het uw bewustwording of wakkert het uw eigen ontkennende vermogen aan.

Tot slot
We kunnen ons niet de ellende van de hele wereld op onze nek halen. Waar hebben we onze politieke leiders dan voor :-)?

Wat we wel kunnen doen is de werkelijkheid bekijken die ons het meeste raakt en dan gefundeerde keuzes maken. We kunnen ons laten verrassen, manipuleren of zelf na gaan denken. Misschien kijken we zo wel op een geheel nieuwe manier naar wat we voorgeschoteld krijgen. Zo zorgen we dat het leuk blijft.

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s