Positieve gezondheid en Sustainocratie vormen een nieuwe manier van (samen) leven

Sustainocratie geeft vorm aan een brede, verdiepende maatschappelijke context waarin de integraal biologische, levende mens centraal staat als interactief onderdeel met haar natuurlijke omgeving. Sustainocratie positioneert zich in de menselijke complexiteit in het gebied van welzijn gedreven harmonie en symbiose. Een gebied dat geen status quo betekent (controle) maar constante, zelfbewuste aanpassing aan een veranderende werkelijkheid. Hierin zijn menselijke kernwaarden sturend, waaronder de brede vorm van gezondheid, zowel op persoonlijk niveau als collectief als mensheid en maatschappij.

Reeds enige jaren zijn we bekend met en maken we gebruik van Positieve Gezondheid zoals ontwikkeld door Machteld Huber en haar team. Gisteren hebben we Machteld Huber persoonlijk ontmoet en haar persoonlijke verhaal aangehoord dat uiteindelijk de basis is geweest van de ontwikkeling van haar aanpak. Verrassend waren de overeenkomst tussen haar verhaal en dat van de grondlegger van Sustainocratie. De wetenschappelijke onderbouwing van Positieve Gezondheid is een verrijking voor Sustainocratie, net zoals Sustainocratie een brede maatschappelijke bedding geeft aan Positieve Gezondheid.

De toepassing van zowel Positieve Gezondheid als Sustainocratie vergt een vernieuwde kijk op het leven, het participeren in community processen en de rollen van professionele instanties zoals het onderwijs, de zorg, de overheid, kennisinstellingen, ondernemers, enz. In de verschillende clusters van de Stad van Morgen passen we dit reeds toe zodat alle belangenpartijen kunnen leren omgaan met deze werkelijkheid die uiteindelijk ook haar invloed heeft op de natuur, het klimaat, ons integrale welzijn en de duurzame voortbestaan perspectieven voor de mens als soort.

3 gedachtes over “Positieve gezondheid en Sustainocratie vormen een nieuwe manier van (samen) leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s