Menselijke complexiteiten model

Dit plaatje geeft de evolutie weer en de doorbraak van de mens in het zelfbewustzijn. De kern ervan is de wet van de vele tegenstellingen die we in de tekening tegenkomen. Als we dat begrijpen dan kunnen we ook de verschillende levensfasen begrijpen die we doorlopen, zelf en als maatschappelijke organisatie.

Het gros van de huidige wereld maatschappij ontwikkeld zich tussen angst en bewustwording maar mist leiderschap door de doorgeslagen management cultuur (Jean-Paul)

In de jaren 70 dachten we dat we met geld alles op konden lossen (vergrijzing, zorgstaat, enz) waardoor gekozen werd voor een materialische groei economie om een stabiele maatschappij (symbiose) te handhaven.

Nu, anno 201x denken we daar anders over. Geld heeft ons welzijn opgeleverd maar er hebben zich ook vele nieuwe problemen opgestapeld. Hierdoor zijn we ver weg geraakt van stabiliteit en volgens velen al in de fase van chaos terecht gekomen. Zowel management (chaos ontkennen of ontvluchten door het verleden te behouden of herstellen) als leiderschap (chaos benutten voor bewustwording, het oude loslaten en verandering aanjagen door samen te werken aan een nieuwe visie over symbiose, zoals Sustainocratie) uiten zich krachtig in de maatschappij. Gebeurtenissen zoals een kredietcrisis jagen dit verder aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s