Urgenda wint rechtzaak tegen de Staat

De Staat dient haar verantwoordelijkheid te nemen in de bescherming van haar burgers, óók in het geval van maatregelen om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat stelt de Nederlandse rechtbank na beoordeling van de argumenten van Urgenda. De brief kunt u hier lezen:

Het oordeel van de Rechtbank
Het oordeel van de Rechtbank

Op de site van Urgenda kunt het hele verloop van het proces nog een nalezen. Stad van Morgen is ook een burgerinitiatief dat verantwoordelijkheid neemt waar “de Staat” het af laat weten. In verschillende geschriften hebben ook wij aangegeven dat de grondwet genoeg instrumenten heeft om verantwoordelijkheid te eisen maar dat operationele werkelijkheid van de wet vaak haaks staat op de oorspronkelijke ethiek waarop het gegrondvest is. Het getuigd van moed, doorzettingsvermogen en juridische durf van zowel Urgenda als de Rechtspraak om vandaag geschiedenis te schrijven. Toch blijft het boeiend én verontrustend te constateren dat recht zich ondergeschikt maakt aan politiek en daarom tot de minimale eis over gaat van 25% reductie ten opzichte van 1990 terwijl de wetenschappelijk morele aanbeveling zich uit tussen 25% en 40%. Het zou daarom de Nederlandse Staat sieren om nu haar verantwoordelijkheid te nemen en de uitdaging van 40% als ambitie te uiten met de uitnodiging aan haar actieve burgers, kennisinstellingen en innovatief bedrijfsleven om dit ook SAMEN waar te gaan maken, niet vanuit regelgeving maar waardengedreven samenwerking en innovatieve co-creatie.  Dan kan men putten uit de 5 jaar ervaring van Sustainocratische coalities zoals AiREAS in Eindhoven om dit uit te laten groeien tot landelijke initiatieven waarvan de blauwdrukken al klaar liggen.

Jean-Paul Close

3 gedachtes over “Urgenda wint rechtzaak tegen de Staat

 1. Dag Jean-Paul,

  Wat ben ik dankbaar dat jullie dit allemaal doen…!
  Alweer iets “nieuws “. Techniek -en alles wat in mijn beleving daarop lijkt- is totaal niet mijn
  “ding “, maar ik Voel hoe belangrijk het is dat jullie als beweging -snel- groeien.

  Zou je mij willen bellen?

  Alle hartelijks,
  Josje

  0318-611055

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s