Kerst, verbondenheid en bureaucratie

Een kerstverhaaltje

Dit relaas verscheen vandaag in het Spaans op Facebook aan de hand van Milagros Maldonado, voorzitster van de uiterst actieve sociale Latijns Amerikaanse groep in Eindhoven. Wij werken samen op het gebied van sociale integratie en innovatie. Haar verhaaltje is zowel mooi als verontrustend. Het noopt tot reflectie over de manier waarop we omgaan met alles.

*******

Mooie acties ontspruiten uit het hart van gulle mensen. Een paar dagen geleden belde mij een vriendin van de Latijns Amerikaanse groep (C.L.O.). Ze vertelt dat een groep vrouwen het initiatief hebben genomen om bij elkaar te komen en 50 cadeautjes te kopen voor kinderen en deze te doneren aan een instelling om ze te verdelen gedurende de kerst. Ze vraagt aan ons wie de beste ontvangende partij zou kunnen zijn voor deze kerst.

Midden in de voorbereidingsdrukte van ons muzikale evenement “Noche de Paz”, een intens drukke week, zocht ik contact met verschillende sociale organisaties in Eindhoven. Gaandeweg groeide mijn verbazing dat vrijgevigheid ook door bureaucratie is omgeven. Vragen en opmerkingen zoals “we accepteren geen donaties meer. De datum is al verstreken”, “voor welke leeftijd zijn de cadeaus?”, “Kies 1 als u…kies 2 bij noodgevallen”, “gesloten tot volgende week woensdag”, “tot volgend jaar”,”¡50, dat is te weinig, we hebben er 200 nodig!”, “Ik zoek de persoon die hierover gaat en we nemen schriftelijk contact op met u”, …….

Ondertussen zitten de vrouwen met hun goedbedoelde pakjes, ik met mijn muziekevenement en nu ook met de muur van sociale bureaucratie .… Ik begon zelfs te bedenken dat we naar de markt zouden gaan met de boodschap “Gratis cadeautjes voor 50 kinderen.!!

Vriendschap is de sleutel tot alle oplossingen. Weg met al die instellingen. Gebruik maken van mijn relaties, hield ik mijzelf voor!! Hartgedreven mensen staan boven die muren. Dus bel ik een van mijn grote inspiratiebronnen en vriendin, Jeanne van Beers. Zij was zo blij met de boodschap toen ze deze hoorde. Zonder ook maar een minuut na te denken had ze al verschillende oplossingen bedacht voor dit initiatief van vrouwen die de behoefte hadden gehad om hun gevoelens van solidariteit te tonen voor de belangen van de medemens. Gelukkig bestaan die ook in Nederland.

Ze zag al voor zich dat de cadeautjes in Mali of zo terecht zouden komen of zo. Toch werden er drie organizaties gevonden en kwamen de giften uiteindelijk goed terecht, misschien zelfs voorstemd door een geest van de magie van Kerstmis: Stichting Welzijn New Beginning, in handen van deze fijne vrijwilligster, Phelecia Williams…

Dank aan alle vrouwen die in hun buik de behoefte voelen om deze kinderen te beschermen want uiteindelijk zijn het allemaal onze kinderen.

Feliz Navidad
Milagros Maldonado

***********

Dit mooie en alarmerende bericht toont ons dat we de vrije positieve energie blokkeren door allerlei instanties die bureaucratie toepassen in plaats van de open verbinding. Het wordt tijd dat we beide processen belichten. Zowel de spontane vrijgevigheid als de onnodige bureaucratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s