Straling en gezondheid

Binnen FRE2SH experimenteren we structureel met binnenstedelijke voedselzekerheden. Daar komt veel bij kijken. Ook hoe een optimale omgeving de weerbaarheid en kwaliteit van de voedselproducten positief beïnvloedt. Dat geldt niet alleen voor de planten maar ook voor de mensen. Een paar voorbeelden:

  1. blote voeten ontladen het lichaam, helen ontstekingen en andere ongemakken
  2. meelwormen (en ook mensen) coderen genetisch een koude periode
  3. straling maakt planten sterker

1. Blote voeten.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het aarden van ons menselijk lichaam zorgt dat we ons lichaam ontladen van een onnodige energieopbouw. Het dragen van niet geleidende schoenen heeft uiteindelijk tot allerlei ziektepatronen geleid waar we ons niet bewust van waren….schoenen uit dus als medicijn …

2. Meelwormen

De winterperiode is losgebarsten in Nederland met een weekje van sneeuw en koude nachten. Dit had een effect op de meelwormen kweek in FRE2SH. De meelwormen hebben een constante warme temperatuur nodig om zich te kunnen reproduceren. De koude nachten hebben de wormen stress bezorgd terwijl wij niet snel genoeg maatregelen konden treffen. Nu blijkt dat deze koudestress zich codeert in de genen van de meelwormen als een soort genetische veiligheidsmaatregel die zich gedurende verschillende generaties meelwormen manifesteert. De korte koude heeft de hele productie voor enkele jaren beïnvloed. Dit was een belangrijk leerproces dat gelukkig slechts een relatief kleine hoeveelheid vleesvervangers heeft getroffen in onze proefkweek.

Belangrijk is dat we constateren dat omgevingsfactoren een veel grote impact hebben op levende soorten dan alleen een tijdelijk ongemak. Het beïnvloedt genetische patronen waardoor een soort genetisch antropoceen ontstaat, ook bij de mens. Wetenschappers kunnen bijvoorbeeld de hongersnood van de tweede wereldoorlog nog generaties lang terugzien in genetische patronen van de mens die ook gedrag beïnvloeden. De verstedelijking, onze afzondering van de natuur door verstening van onze leefomgeving, de vervuiling, heeft allemaal effect op onze weerbaarheid. Voor de meelwormen met een korte levenscyclus lossen we relatief snel de euvels op en creëren kwaliteit van leven. Voor de mens is het allemaal veel omslachtiger en lange termijn. Maar als we nu geen maatregelen nemen dan zijn de effecten niet te overzien.

3. Straling maakt planten (en mensen sterker)

Eigenlijk is het niet de straling zelf maar de manier waarop we omgaan met straling dat zorgt voor versterking. Het wegnemen of versnipperen van de vele onnatuurlijke bronnen (wifi, statische elektriciteit, G4, G5, enz) bijvoorbeeld heeft onmiddellijk effect.

In de plantenwereld wordt al vele jaren geëxperimenteerd met enorm positieve effecten. Zo wordt met speciale apparatuur de energiehuishouding en straling gereguleerd. Bodem en planten onderzoek daarna toont aan dat deze zich verrijkt, versterkt en in kwaliteit verbetert. FRE2SH is een project aan het definiëren waarin we indoor de volgende uitdagingen in kaart willen brengen:

  • Effect van stralingsdispersie technieken op de kwaliteit van planten
  • Hetzelfde op de indoor werknemers
  • De versterking van water in aquaponics

Dit is slechts het begin van een lange lijst aan onderzoeken van toegepaste inzichten en technieken. Ook outdoor willen we bewijsvoering gaan creëren door hiermee te werken.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s