3 Maart Open STIR Avondcollege – basisinkomen

Avondcollege 

3 Maart: 19:00 – 21:30

Locatie: Fontys Hogeschool – Eindhoven, Rachelmolen

Thema:

Basisinkomen
Gratis geld of maatschappelijk commitment?

Inzicht gepresenteerd door: Jean-Paul Close

Introductie: Veel discussie is gaande over de invoering van een basisinkomen. De opvatting van voorstanders is dat automatisering van productiviteit in de maatschappij veel werkgelegenheid heeft vernietigd waardoor er geen garantie meer is voor een gesalarieerde arbeidsplaats voor iedereen.  In plaats van een uitkering met bijbehorende maatschappelijke druk om werk te vinden zou een basisinkomen rust geven en de medemens stimuleren tot zinnige dingen. Tegenstanders zien het echter als negatieve prikkel dat gemakzucht verder in de hand werkt en vragen zich af waar het geld überhaupt vandaan zou moeten komen?

Stad van Morgen en Sustainocratie relativeert de verschillende inzichten door het perspectief van menselijke complexiteit te koppelen aan maatschappelijk commitment en harmonisering in plaats van het oude arbeidsmodel van geïndustrialiseerde processen.  Een basisinkomen zou dan een optie kunnen zijn waar voorwaarden aan zijn gekoppeld. Jean-Paul Close legt de nuances uit en de consequenties die verbonden zijn aan de uitvoering zoals dat in de Stad van Morgen wordt vormgegeven.

STIR avondcollege

2x per maand nodigt Jean-Paul Close (grondlegger Stad van Morgen en Sustainocratie) samen met Nicolette Meeder (HUB verantwoordelijk STIR Academy Eindhoven en verbinding SmartCitiesEU) u uit voor een avond van reflectie over de evolutie van de mens en grondbeginselen van een duurzaam vooruitstrevende samenleving. Vaak wordt daarbij een gastspreker uitgenodigd, soms ook artiesten of kunstenaars met een verhaal. De colleges benaderen de hedendaagse actualiteit vanuit filosofische, praktische en wetenschappelijke inzichten met een kijk op de houdbaarheid ervan.

Kosten: 5€ (of een AiREAS muntje)  voor leden van Stad van Morgen initiatieven, 10€ voor niet leden.

Een gedachte over “3 Maart Open STIR Avondcollege – basisinkomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s