STIR college – educatie

17 december 2014

STIR Academy

Proef werkcollege

Educatie, onderwijs, leren leven en overleven, maatschappijslaaf of participant? Vrijheid of dwang?

Door: Jean-Paul Close

Gastvrouw: Nicolette Meeder

Speciale gasten: Jacqueline de Theije (Oprichtster Democratische School DOE040)

Locatie: Fontys hogeschool    Tijd:  19:00 – 21:30

Introductie: Sinds 2009 is de Stad van Morgen bezig met de integrale transitie van een gestuurd onderwijs naar een participatieve leerweg, georiënteerd op bewustwording, menselijkheid en duurzame menselijke vooruitgang. Wat ligt er aan de visie ten grondslag. Waarom bestaat het spanningsveld tussen een oud onderwijsbeeld en een evolutionaire stap? Welke belangen spelen en waarom zal de transitie plaatsvinden ondanks allerlei blokkerende obstakels?

Prikkelend of oervervelend onderwijs?

College: Allerlei initiatieven op gebied van “onderwijs vernieuwing” ontstaan in de vrije markt van onderwijsaanbod in Nederland. Maar het inspectiebeleid is nog steeds gericht op rationele fundamenten vanuit oude industriële denkwijzen over arbeid en maatschappelijke bijdrage in een geldafhankelijke economie. Het onderwijssysteem is afhankelijk van de geconditioneerde geldstromen waardoor vernieuwing geen echte vrije markt kent. Hoe breken we daar doorheen? Met welke argumenten en middelen? Zijn er voorbeelden die ervaringen willen delen?

Jacqueline de Theije is te gast. Zij heeft na jaren van voorbereiding eindelijk de Democratische school te Eindhoven op kunnen zetten en openen in September 2014. Jacqueline vertelt over haar ervaring.

Jean-Paul Close: Is visionair over de evolutie van de mens en de menselijke complexiteit, meervoudig auteur, initiatiefnemer van de Stad van Morgen, het democratiemodel Sustainocratie en de vele samenwerkingsvormen die daaruit zijn ontstaan, zoals AiREAS, FRE2SH en STIR Academy, grondlegger van een nieuw maatschappijmodel waartoe hijzelf uitnodigt.

Nicolette Meeder: Is in 2009 ingegaan op de uitnodiging en experimenteert met concepten zoals FRE2SH en de STIR Academy om zo een inspiratie netwerk op te bouwen van zowel duurzame menselijkheid, Sustainocratie en de transitie die gaande is.

Voor wie: ondernemers, medemensen, beleidmakers of uitvoerders, pioniers, vernieuwers, zoekenden, verbinders, studenten en andere lerenden, enz. Kortom, een ieder die de ontwikkelingen van deze tijd een persoonlijk of professioneel plekje moet geven en met de vele veranderingen om dient leren te gaan of ze zelfs vorm geven.

Kosten: 5€ leden, 10€ niet leden of 1 AiREAS munt (voor de kosten van koffie)

3 gedachtes over “STIR college – educatie

 1. Welke gemeentes staan open voor veranderingen in het beleid? Wij lopen nog steeds tegen oude regels aan en bij navraag is er nog niet eens een afdeling of wethouder voor duurzaamheid. Gelukkig nemen steeds meer mensen de tijd om wel bewust met de veranderende economie en samenleving om te gaan, gemeente hanteert oude regels

  • Als je gaat afwachten tot iemand de oude regels opschort dan gebeurd er nooit wat. Wethouders zijn wat het woord zegt: wet-houders. Het zijn de burgers zelf die vanuit bewustwording het spanningsveld opzoeken en al ondernemend en experimenterend verandering doorvoeren dat uiteindelijk ooit overgenomen wordt door het beleid. Er zijn genoeg gemeentes die in de stress van deze tijd de beïnvloeding van burgers aanvaarden en zich openstellen tot samenwerking. Alleen is “onderwijs” nog een Haags speelveld waarin oudetijdse industriële geldgedreven belangen de hoofdrol spelen en onze jeugd geïndoctrineerd wordt volgens een werkelijkheid die maatschappelijk al ver achter ons ligt. Maar ook Den Haag is op zoek naar haar rol in de maatschappij van de vandaag en morgen. We stellen de overheid voor om samen met ons te experimenteren door ruimte scheppen middels regelvrije zones zodat vernieuwing zichtbaar gemaakt kan worden, inclusief een kijkje in de resultaten. Daar zijn gelukkig al voorbeelden van die tijdens het college aan de orde komen.

 2. Zolang het vak ” opvoeden ” in het vo mist, gaan de toekomstige ouders ook
  de mist in wat betreft het waardig/deskundig begeleiden van hun kroost naar de volwassenheid.
  Pubers hoeven de ouderterreur niet te nemen.
  Steun de jeugd NU en zij kunnen begrijpen hoe moeilijk opvoeden is (geeft meer contact in gezin).
  Gouden regels voor vooral de eerste 5 jaren van hun kroost brengen de toekomstige ouders in de best mogelijke positie voor het ouderschap (volwassenen vallen elkaar niet af, maar begrijpen elkaar beter, wanneer hun kroost problemen veroorzaakt).
  Nu is het alsof een generaal zijn manschappen het veld instuurt zonder geweer.
  Inderdaad, opleiden om werkslaaf te worden en
  HARMONIE thuis en in je latere leven bestuderen……………………….Dat komt niet uit voor alle broodwerkers (psychologen etc. etc.).
  Stichting Lucky Child

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s