Groot Bijstervelt en de Stad van Morgen

In toenemende mate groeien de processen van de initiatieven die in de Stad van Morgen zijn ontstaan. Dat gaat niet alleen projectmatig maar ook educatief. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselingsprogramma met Turkse studenten dat verder groeit met studenten uit andere landen. Of aan de STIR Academy bijeenkomsten voor het opbouwen en delen van Sustainocratische kennis en ervaringen. De ontwikkeling van de School of Talents met de toevoer van jongeren die vanuit natuurlijke bronnen om leren gaan met hun handicaps en talenten.

Al sinds 2011 zijn we op zoek naar een geschikte plek dat het operationele hart van Sustainocratie moet worden, een wereldwijd educatief centrum waarin de mens en haar relatie met elkaar en de natuurlijke omgeving centraal staat. Het moet een ontmoetingscentrum zijn van kunst, creativiteit en productiviteit, van bezieling en rust tot de ontwikkeling van transformatieve co-creatie die de mensenwereld weer in balans brengt.

Bezieling en nutgedreven samenwerking
Bezieling en nutgedreven samenwerking

Groot Bijstervelt in Oirschot is een plek waar dit mogelijk gemaakt kan worden. Het centrum dat wij voor ogen hebben staat niet geïsoleerd in het landschap maar integreert zich doelgericht en transformatief, waardengedreven met de omgeving. Lokale markten, bijeenkomsten, natuurbelevingen en fietsroutes zullen de levendigheid en ontwikkeling van platteland activiteiten bevorderen. Ondertussen wordt het gebied zoveel mogelijk zelf en samen-voorzienend gemaakt volgens de FRE2SH-TWIP ideologie.  Het draagt bij aan de lokale cohesie en nodigt uit tot toerisme en recreatie gebaseerd op kwaliteit van leven.

FRE2SH sluit de cirkel van waardecreatie
FRE2SH sluit de cirkel van waardecreatie

De gemeenteraad van Oirschot heeft de taak om te kijken wat het meest passend is bij de filosofie van de lokale politiek en visie. In het geval van de Stad van Morgen wordt de gemeente (en provincie) gekenmerkt als waardengedreven partner op gebied van leefbaarheid, productiviteit, infrastructuur en gemeenschappelijke kwaliteit op gebied van sustainocratische kernwaarden: voedsel/water, gezondheid, veiligheid, samen-redzaamheid en zelfbewustzijn. Stad van Morgen is niet geldgedreven en functioneert altijd multidisciplinair met partijen die verschillende belangen dienen maar zich op hoger menselijk doel aanvullen. Stad van Morgen voegt economie toe aan de regio door samen te investeren in complexe LOKALE waardecreatie op gebied van sociale, technologische en beleid-innovaties, en deze via partnerkanalen wereldwijd uit te vergroten.  Stad van Morgen heeft harmonisering als innovatieve drijfveer waardoor er steeds nieuwe innovaties ontstaan die zich lokaal bewijzen en internationaal uitvergroten.

Stad van Morgen positioneert zich aan de kant van de  waardengedreven transformatie economie
Stad van Morgen positioneert zich aan de kant van de waardengedreven transformatie economie

Het hele Brabantse gebied is ons levende laboratorium, naar voorbeeld van AiREAS in Eindhoven dat zich nu uitbreidt naar andere steden van Nederland en Europa. Zelfs China komt om samen te werken vanuit de ideologie die we alhier zichtbaar maken door het allereerst op onszelf en voor onze eigen harmonieuze samenleving en welzijn toe te passen. Het is wennen voor alle partijen die normaliter redeneren vanuit kosten en aansprakelijkheden in plaats van investeringen, participatie en cocreatie van waarden. We zijn benieuwd of we de gemeente Oirschot meekrijgen inde uitnodiging om samen de menselijke en natuurlijke waarden in de regio verder op te bouwen en zichtbaar te maken voor de hele wereld vanuit welzijn, cohesie, productiviteit en evenwicht.

Twee Nederlanden. De ene machtig en blokkerend, de andere gedreven en ethisch op een nieuw niveau
Twee Nederlanden. De ene machtig en blokkerend, de andere gedreven en ethisch op een nieuw niveau

Stad van Morgen creëert een coöperatief verband met het hogere doel van het opbouwen van de Sustainocratische waarden in de regio waarin de gemeente en provincie, de lokale burgers en ondernemers, de wetenschap en scholen, het bedrijfsleven, enz in participeren. Bij de overdracht van het eigendom en de verantwoordelijkheden wordt de toekomst bepaald door co-creatie en resultaten, niet door exploitatie. Groot Bijstervelt is een plek waarin samensmelting van belangen dienstbaar wordt aan het hogere goed van duurzame menselijke vooruitgang. Het “eigendom” is van ons allen, het resultaat ook.

Een gedachte over “Groot Bijstervelt en de Stad van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s