Open STIR avondcollege – 21 januari – Onvermijdelijke chaos

STIR Avondcollege

21 januari 2015

Locatie: Fontys hogeschool te Eindhoven – Rachelmolen 1

Tijd: 19:00 – 21:30 – toegankelijk voor iedereen

Onderwerp: De onvermijdelijke chaos

Introductie onderwerp:

Recent zijn we wereldwijd opgeschrikt door de laaghartige moordaanslag op het redactieteam van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo. Het feit werd de meest gebruikte hashtag (#jesuischarlie) op Twitter en een golf van verontwaardiging ging door iedereen die vrijheid van meningsuiting hoog acht.

image
Twitter explosie #jesuischarlie

Toch is het magazine niet vrij van kritiek door de manier waarop het zonder schroom of eigen beperking een ieder op de hak neemt met een vorm van onsubtiele schunnigheid. In feite wordt het ook gezien als vorm van agressie dat niet met kogels maar met het potlood wordt uitgevochten. Hoofden afsnijdende godsdienststrijders, moordende figuren, schandalige tekeningen, ghettos, criminaliteit, witte boorden misdaad, woekerpolissen, rente vragende financiers, armoede ontwikkeling, macht misbruik? enorme vluchtelingen groepen, oorlogen, onrust, catastrofes, het ene drama na het andere….chaos! Op kleinere schaal zien we zelfmoord, drank, drugs, megafeesten, orgies, comadrinken, het lijkt wel een ontsnappingspoging aan een zekere werkelijkheid.

Volgens het natuurlijke en menselijke complexiteit model van Jean-Paul Close is chaos onvermijdelijk. Bovenstaande is verklaarbaar en maar een tipje van de sluier. Alles komt voort uit een verkeerde positionering en maatschappelijke benadering die we sinds de jaren 70 ter harte hebben genomen en de wereld tot een menselijk drama dreigt te drijven. Hoe zit dat? Wat kunnen we eraan doen? Wat is de typische reactie van de mens? Hoe komen we er uit? Wat voor keuzes hebben we persoonlijk en collectief?

image
SAFE positioneert zich aan de kant van cocreatie en zelf leiderschap

Chaos hoort erbij en is bewustmakend goed als je ermee om kunt gaan.
Tijdens het college gaat Jean-Paul Close in op het fenomeen en de moeilijkheid voor mens en instanties om ermee om te gaan waardoor ze zelf de chaos dreigen te vergroten. Gelukkig zijn er pioniers die wel raad weten met het fenomeen en de basis leggen voor de integrale vernieuwing. Waar staat uzelf? Vlak voor de chaos? Er middenin? Of bent u een vernieuwer?

Wat brengt de nabije toekomst? Wat kunt uzelf doen om zonder kleerscheuren de chaos te overbruggen?

Docent Jean-Paul Close
Jean-Paul is grondlegger van Sustainocratie en initiatiefnemer van de Stad van Morgen van waaruit chaos overstijgend initiatieven zoals AiREAS, FRE2SH, STIR Academy en SAFE zijn ontstaan.

Nicolette Meeder is gastvrouw en mede verantwoordelijk voor de STIR Academy als partner.

Kosten: 5€ voor Stad van Morgen partners, of 1 AiREAS munt. 10€ voor andere deelnemers.

Een gedachte over “Open STIR avondcollege – 21 januari – Onvermijdelijke chaos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s