Prioriteit gebiedsontwikkeling, wat kiest u?

Rijk Dommel en Aa (400.000 inwoners)

Op 18 April kwamen een 60 tal mensen bij elkaar in het Designhuis van Eindhoven om met elkaar fase 2 van gebiedsontwikkeling “groen – blauwe ruit”, ook Rijk Dommel en Aa genoemd, in te vullen volgens de Sustainocratische werkwijze. Fase 1 hadden we op 2 maart gedaan door met elkaar vanuit het hoger doel van gezondheid naar het gebied te kijken en ideeën te opperen.

De uitdaging werd extra complex omdat ook de bestuurlijke agenda van het gebied met de werkwijze werd gecombineerd. Daardoor werden de aandachtsgebieden die op 2 maart sustainocratisch werden gekozen uitgebreid met de dossiers waar de overheid mee werkt. Omdat we voor onszelf geen enkele uitdaging uit de weg gaan werd ook nog eens het Visie 2070 onderzoek van de TU/e studenten eraan toegevoegd. Dit gaat niet over kernwaarden noch dossiers maar over trends. Drie verschillende onderbouwingen en manier van kijken naar de werkelijkheid in één middag. Uniek, complex, verwarrend en dynamisch tegelijkertijd. Inspirerend voor de één, totaal onmogelijk voor de ander. Helemaal volgens de tijdgeest waarin we leven.

20160418_161232
Tafels in multidisciplinair gesprek over project mogelijkheden

Stap 3

Vanuit Stad van Morgen perspectief werden 5 tafels gecreëerd die 2 keer met elkaar konden zoeken naar innovatieve projectvoorstellen die breed multidisciplinair gedragen konden worden. Stap 3 is dat iedereen in het beoogde gebied meedoet door samen prioriteiten te kiezen tussen de voorstellen. Het voorstel of de voorstellen die het grootste multidisciplinaire draagvlak krijgt wordt uitgewerkt tot project met investering van middelen, commitments en mensen. Doet u mee? Het gaat er om dat u keuzes maakt voor projectvoorstellen waar u een persoonlijke of professionele bijdrage aan kunt leveren. Dit is de stand van zaken dat uit 18 april is gekomen:

1. Mobiliteit en gezondheid
Projectvoorstel a: gegevens verzamelen in de regio over positieve en negatieve mobiliteit in relatie tot gezondheid.

Projectvoorstel b: meetinfrastructuur ala AiREAS (www.aireas.com) uitrollen om het onzichtbare zichtbaar te maken.
2. Natuur en recreatie
Projectvoorstel a: scholen en jongeren actief betrekken via studie, sport en andere programma’s
Projectvoorstel b: uitnodiging tot het uitproberen van innovaties die bij bewezen resultaat als export product gaan dienen.
Projectvoorstel c: Brabant beweegt gezond in gezonde lucht https://www.youtube.com/watch?v=DH9snH_azOk
3. Wonen en gezondheid
Projectvoorstel a: Proefgebied creëren waar experimenteren met sociaal contactontwikkeling prioritair is
Projectvoorstel b: Wonen/werken en mobiliteit dichter bij elkaar brengen, op elkaar afstemmen
Projectvoorstel c: Piramide Stad icoonproject http://www.piramidestad.nl/
4. Voedsel en Landbouw
Projectvoorstel a: Proeftuinen creëren waarmee we met voedseltransitie kunnen experimenteren
Projectvoorstel b: Bewustwordingsprogramma organiseren (misschien met voorstel a)
5. Water en Energie
Projectvoorstel a: Verticaal verloop water in Rijk Dommel en AA creëren en benutten voor opvang water, energie opslag en opwekking,
Projectvoorstel b: De verticale ruimte van de stad benutten voor water/energie en levend groen.

Meedoen kan eenvoudig door te reageren op deze blog met:

 • Uw keuze(s) – bijvoorbeeld 2a  en 5b…..
 • Uw naam   
 • Wat uw concrete bijdrage zou kunnen zijn?
 • Wat u terug verwacht (wederkerigheid) uit uw deelname en inzet?
 • Uw motivatie

5 gedachtes over “Prioriteit gebiedsontwikkeling, wat kiest u?

 1. Wat schitterend weer allemaal!

  Dag Jean-Paul,

  Je moest eens weten hoe het mij aan het hart gaat dat ik zo mini-mini-matig meedraag in dit alles, en hoe graag ik had gewild dat gebeurd was waar we zo mooi over droomden aan de telefoon, met “iets van een afspraak” en al. Zoals je gemerkt hebt loopt die afspraak nog steeds, of liever kruipt, zo niet staat geparkeerd…
  Maar zoals ik je verteld heb is het functioneel aan de slag gaan van iemand die overal kansen en verbindingen tot kansen ziet, en het leven wil spelen zoals een orkest een symfonie…
  toch feitelijk alleen maar dansen op één been.
  De mogelijkheid voor mij om hier aan de slag te gaan zag ik alleen in de interesse van Hans Smit, die je hebt leren kennen, en (vaak zelfs nog maar blauwdrukken van ideeën) kan sturen op begaanbare weg die concreet de vrede dient. Hij heeft lang, lang de tijd genomen om na te denken of voor hem haalbaar zou zijn om te komen tot de eerste stap. Maar helaas.
  Het niet-terugkoppelen [-datumgebonden was dat, voor zover ik weet, niet-] hield mij toch een ieder geval nog wel op dat ene been. 🙂

  Intussen zul je het niet makkelijk hebben bij het missen van zo belangrijke pijlers in het werk, en dan nog afgezien van de persoonlijke kant die dat voor jou en betreffenden inhoudt.
  Graag zou ik, binnen mijn mogelijkheden, dienen, maar… de reis is echt een bezwaar. Geld is toch nog steeds behoorlijk een ding dat telt!

  Ik ben dan ook nog steeds op zoek naar een “mee-rijder”-maar-dan-omgekeerd, en misschien…
  dient zo iemand zich zomaar morgen aan…..
  ,…..zie volgend bericht…..,

  • Hoi Josje, `als jezelf verandert dan is de wereld ook veranderd, het is een braakliggend terrein waar je naar hartenlust in kunt gaan bouwen en inkleuren`. Maar je kunt het niet alleen. Op reis naar die wereld waar wel gebouwd wordt volgens jouw ideaal beeld is frustrerend als je daarna weer terug naar huis moet en al je inzet achterblijft daar waar je er niet van mee kunt profiteren. Afhankelijk en afwachtend zijn van `een ander` helpt ook niet. Je eigen kracht en motivatie moet zo aanstekelijk zijn dat men lokaal geneigd is om mee te gaan doen. Dan hoef je alleen maar uit te nodigen. Het is dan jouw verhaal dat zich ontwikkelt. Het zou jammer zijn als je door onze bloeiende ontwikkelingen op afstand ontmoedigd raakt.

 2. Hoi Jean-Paul

  Ik vind het moeilijk om een keuze te maken Alle onderwerpen spreken mij wel aan en zou ik wel verder mee willen

  Als er dan toch een keuze gemaakt moet worden :

  5a

  4a met 3a

  Groetjes Ben

  • Hallo Ben, het gaat vooral om datgene waar jouw persoonlijke inzet en talent het meest tot zijn recht komt. Iedereen kan zich met alles identificeren maar als we naar projecten toewerken gaat het om toegevoegde waarde en commitment. Jij in Gestel en gezien je persoonlijke situatie met zorg voor de ander denk ik dat je heel sterk kunt manifesteren in stadslandbouw (4a) waarbij water (5b) natuurlijk komt kijken als ook 2a. Je kunt je energie maar beperkt weggeven dus is een keuze belangrijk daar waar nut en wederkerigheid optimaal is voor jezelf en de rest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s