Fietstaxi is Geluk(t) 16 maart

Donderdag 16 maart vanaf 18:30 vieren we “Geluk(t)”, ondernemersinitiatieven met aantoonbare maatschappelijke en ecologische impact  potentieel volgens de principes van Sustainocratische kernwaarden. Iedereen is welkom in het Designhuis om kennis te nemen van de inzet van deze ondernemende burgers.

Fietstaxi in Eindhoven

Toen de Stad van Morgen duurzame mobiliteit op haar agenda plaatste in 2009 werd het programma “mijn roze Ferrari dag” bedacht. Het omvatte de verleidende aanpak om een grote diversiteit aan mobiliteit opties beschikbaar te stellen aan de bevolking ter vervanging van de auto. Er waren twee criteria die daarvoor het belangrijkste werden geacht:

  • het alternatief zou net zo direct toegankelijk moeten zijn als de auto maar minder of geheel niet vervuilend,
  • het alternatief zou veel leuker moeten zijn dan het hebben van een eigen auto.

Overal in de stad werden mobiliteit eilanden gepland waar de diversiteit van een leenfiets, fietstaxi tot en met een roze Ferrari werden aangeboden.  Afhankelijk van het humeur, het weer en de behoefte van iemand op zo’n dag kon men vrij kiezen tussen alle vormen van mobiliteit. Elk eiland kreeg een ondernemende functionaris waardoor er werkgelegenheid werd gecreëerd en de bestaande auto’s zouden worden verhandeld met een muntsysteem voor het gebruik van de mobiliteit innovatie als vergoeding.

Het kwam echter niet van de grond.  Net als zoveel dingen niet in die beginfase. In plaats van ons te ontmoedigen begonnen we te beseffen dat de innovatieve aanpassingen in de stad te maken hadden met allerlei krachtenvelden. We moesten met geduld ons doorzettingsvermogen op de proef stellen en doorbraken realiseren daar waar de mogelijkheid zich zou voordoen. Anno 2017 is het zover, 8 jaar later! Ik was met een Belgische gast een van eerste klanten van de Eindhovense fietstaxi. Het was een van de vele spinoff initiatief van een grote club mensen die zich lieten inspireren door het Groene Vlinderproject (voor het scheppen van werkgelegenheid). Na allerlei spanningen te hebben overwonnen was het uiteindelijk de investeringsbereidheid van een enthousiaste, gepensioneerde en ondernemende stadsbewoonster die zorgde dat de eerste fietstaxi beschikbaar kwam. Onze rit ging van het Station naar Strijp-S (waar we helemaal niet hoefden te wezen maar  we hadden toch een bestemming nodig ;-). Het was eindelijk Geluk(t)!

De fietstaxi moet zich verder nog ontwikkelen maar het begin is gemaakt.

20170210_115856.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s